Videoproductie: hoe steekt dat in elkaar?

Gepost op: 26 september 2017

Een videoproductie? Dat gaat zo!

Stel, je hebt een bedrijf, dan heb je in de meeste gevallen een bedrijfsfilm nodig. Of als je een bepaald product wilt verkopen, dan kan een productvideo van pas komen. Zo zijn er nog veel meer soorten video's, zoals bijvoorbeeld een instructievideo of een animatie. Voor al deze videosoorten is videoproductie nodig. In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede video, bijvoorbeeld door John Bake Postproductions.

Voorbereiding

De voorbereiding is één van de belangrijkste onderdelen van het maken van een goede video. Je moet aan veel verschillen dingen denken. Ten eerste is het natuurlijk heel erg belangrijk om te weten wat het doel is van je video. Wil je een product promoten? Dan is een productvideo daar erg geschikt voor. Of wil je uitleggen hoe iets werkt? Dan is het handig om een instructievideo te maken. Het is ook handig om van te voren te bepalen wat je doelgroep is: mannen, vrouwen, jongeren of volwassenen? Hier kun je de video op aanpassen. 

Daarna is het belangrijk om je te focussen op wat er moet gaan gebeuren in de video. Hiervoor moet je een goed script hebben. Hierin staat de verhaallijn van de videoproductie. Wanneer je bepaalde dingen in je video wilt hebben, denk bijvoorbeeld aan beelden van de omgeving, dan moet dit ook in het script genoteerd worden. Alles wat gezegd wordt moet ook in het script komen. Daarna is het handig om een storyboard te maken. Dit is een samenvatting van het verhaal, weergegeven in afbeeldingen.

Filmdag

Als je klaar bent met de voorbereiding kun je gaan filmen. Dit kun je zelf doen, of dit kun je laten doen door een bedrijf dat verstand heeft van videoproductie. Als je een bedrijf inhuurt, ziet de video er meestal wat professioneler uit, deze optie kost echter wel geld.

De video in elkaar zetten

Nu je hebt gefilmd, of iemand hebt ingehuurd die heeft gefilmd, moet de video nog in elkaar gezet worden, ook wel editing genoemd. Bij dit proces zet iemand alle stukjes film achter elkaar en wordt er één mooie video geproduceerd. Ook kan er muziek of kunnen er ondertitels toegevoegd worden. Dit kan de video extra aantrekkelijk maken om naar te kijken.

Publiceren

Nadat je een video hebt geproduceerd, moet hij in de meeste gevallen gepubliceerd worden. Dit kun je doen op je eigen website of op een site waar je video's online kunt plaatsen. Je kunt de video ook publiceren als reclame, dit kost wel geld.

Delen  

Archief


Recente artikelen


Categorieën